SURINAME’S CONCEPT VERNIEUWDE LEVENSMIDDELENWET BEGINT ZIJN PARLEMENTAIRE TRAJECT MET SESSIES VOOR BETROKKENEN VOORDAT HET AAN DNA WORDT VOORGELEGD.
PERSBERICHT: PDF
Op dinsdag 18 juni 2024 startte De Nationale Assemblee (DNA) van Suriname onder leiding van de voorzitter, van de Commissie van Rapporteurs, mevrouw Ch. Dijksteel MPH MS Bioethics, samen met de commissieleden aan de voorbesprekingen over de voorgestelde nieuwe levensmiddelenwet voor Suriname. Deze besprekingen zijn bedoeld om eerst de input van belanghebbenden te verkrijgen over de nieuwe concept levensmiddelenwet voordat deze officieel aan DNA wordt voorgelegd en beoordeeld. Tijdens deze eerste sessie kwamen vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Volksgezondheid en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI), en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS) bijeen om hun standpunten en inzichten te delen.
Een centraal discussiepunt was de manier waarop bepaalde regelgevende taken op het gebied van levensmiddelen die in de wet worden genoemd, zouden worden beheerd, gezien het feit dat sommige overheidsinstellingen momenteel deze taken in de tussentijd uitvoeren, zoals BOG en EZOTI. Bepaalde regelgevende taken op het gebied van levensmiddelen die in de wet zijn geïdentificeerd, zoals de registratie en erkenning van levensmiddelenbedrijven (Artikel 3), het terugroepingen van levensmiddelen (Artikel 7) en de controle en het toezicht op de naleving van voedselveiligheidsvoorschriften (Artikel 8), zijn bedoeld om uitsluitend te worden uitgevoerd door de nieuw opgerichte bevoegde autoriteit voor voedselveiligheid: het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname oftewel NIVS, ook al worden deze taken momenteel gedeeltelijk en tussentijds door andere partners uitgevoerd. De vertegenwoordigers van de overheidsinstellingen benadrukten de noodzaak van verduidelijking van functies tussen overheidsorganisaties om ervoor te zorgen dat er geen onnodige administratieve lasten en kosten aan bedrijven worden opgelegd en om duplicatie van regelgevende bevoegdheden te voorkomen.
Tijdens de besprekingen herinnerden functionarissen van het ministerie van LVV en het NIVS de deelnemers eraan dat volgens de NIVS-wet (S.B. 2021 nr. 19) het nieuw opgerichte Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS) de enige autoriteit is die verantwoordelijk is voor voedselveiligheid. Dit betekent dat alle bevoegdheden met betrekking tot het toezicht op levensmiddelen uiteindelijk zullen worden overgedragen aan het NIVS, in overeenstemming met Artikel 28:1 van de NIVS-wet. Het instituut zal de ervaringen en ontwikkelde procedures van bestaande overheidsorganisaties benutten om zijn eigen protocollen te formuleren en samenwerken met bestaande instellingen waar nodig.
De regelgevende taken op het gebied van levensmiddelen die zijn beschreven in de vernieuwde levensmiddelenwet zullen daarom uitsluitend door het NIVS worden uitgevoerd en de Levensmiddelenwet zal een noodzakelijke aanvulling zijn op de NIVS-wet, waarin duidelijkheid wordt verschaft over de taken en verantwoordelijkheden van voedselproducenten en andere partners in het voedselsysteem van Suriname.
Voorzitter Dijksteel sloot de vergadering af door namens de Commissie van Rapporteurs de belanghebbenden te bedanken voor hun inbreng en benadrukte het belang van deze voorgestelde nieuwe levensmiddelenwet als een noodzakelijk instrument dat het NIVS in staat stelt zijn mandaat effectief uit te voeren, waardoor Suriname zich kan scharen onder de landen die zijn uitgerust met een moderne voedselveiligheidswetgeving. Deze wetgeving is gericht op het verbeteren van de bescherming van Surinaamse consumenten en het bijdragen aan het vergroten van het vertrouwen in Surinaamse voedselproducten, zowel nationaal als internationaal.